Natuurgeneeskundig praktijk​

Tel: 0641837321
Email: info@optimaalgezond.nu

Veiligheid in een relatie

Veiligheid in een relatie

Veiligheid in een relatie

Wat mij bezighield is waarom ik bij de ene persoon alle verwachtingen los kan laten en bij de ander niet. Er zijn mensen in mijn leven die ik accepteer precies zoals ze zijn. Ook al kunnen ze mij bepaalde dingen niet geven, toch vind ik het een fijne relatie. Wat ze wel geven is voor mij voldoende.
En er zijn mensen in mijn leven waarbij ik dat niet heb. Dan zijn de eigenaardigheden deal breakers.
In mijn vorige blog schreef ik over slakken en zout. Geven en nemen in een relatie. Elkaars eigenaardigheden accepteren.
Naar aanleiding van wat ik geschreven had kreeg ik een discussie met mijn jongste dochter. We hebben het vaak over dit soort dingen en scherpen onze geest aan elkaar. Zij is opgegroeid in een hele andere tijd dan ik en het is leuk en bijzonder om zienswijzen uit te wisselen.

Veiligheid in een relatie

Het inzicht waar wij samen op uit kwamen is dat er een belangrijke voorwaarde is om de eigenaardigheden van een ander te kunnen accepteren. En dat is dat de ander er voor je is wanneer het nodig is. Dat er een basis veiligheid is dat je op die ander kunt rekenen.
Zo iemand laat jou niet bungelen. Laat je niet vallen. Speelt geen spelletjes met je. Ondersteunt je wanneer je het moeilijk hebt. Is bereid zijn of haar eigen grenzen op te rekken voor jou wanneer dat nodig is. Doet moeite voor je.
Waar het mis gaat is wanneer iemand de ene dag je helemaal geweldig vindt en de andere dag je slecht behandelt omdat het zo uitkomt. Dat zorgt ervoor dat je gevoel van veiligheid bij diegene gaat wiebelen. Je weet niet waar je aan toe bent. Deze onvoorspelbaarheid geeft stress.
Je zou kunnen stellen dat wanneer je een sterke eigen basisveiligheid hebt dit niet meer speelt. Het is waar dat wanneer je zelf wat wiebelig bent je meer bevestiging nodig hebt van een ander.
Maar wat we niet moeten vergeten is dat het van oudsher al belangrijk is te weten op wie je kunt rekenen. We zijn sociale wezens en leven sinds jaar en dag in groepen. Hierdoor heb je meer kans om te overleven wanneer er gevaar dreigt. Word je beschermd wanneer er gevaar dreigt of word je uit de groep gestoten is belangrijk om te weten. We hebben deze basisveiligheid nodig om te kunnen ontspannen in een relatie.
Wanneer deze basis veiligheid ontbreekt wordt een relatie al snel toxisch. Jij geeft en bent er voor diegene maar je krijgt er dubbele signalen voor terug.
De vriendschap of liefdesrelatie is onveilig (geworden). In het moment kan het fijn en gezellig zijn. Maar je voelt dat het een dun laagje is.
In mijn praktijk zie ik dat regelmatig terug bij mensen waarbij de relatie langzaam maar zeker toxisch wordt. Het gevoel van veiligheid, van op de ander aan kunnen is aan het verdwijnen. Het is soms lastig om de vinger te leggen op de reden dat jouw gevoel voor die ander aan het veranderen is. Vaak zal het komen omdat de relatie niet meer veilig is.

Veiligheid in een relatie

Wanneer jij jouw relaties op deze manier bekijkt welke zijn dan veilig en welke niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Delen:

Meer Posts

Depressie stappenplan

Depressie stappenplan

Depressie stappenplan Op een schaal van 1 tot 10, wat voor cijfer geef jij je leven? Als je onder de 5 zit is de kans

Luisteren naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam met je verstand We horen altijd dat we moeten luisteren naar ons lichaam. Het lijkt de oplossing van zo’n beetje alles

Maak jezelf prioriteit

Maak jezelf prioriteit “Elsa, wat moet ik zeggen tegen die vrouw die ik op de sportschool steeds tegenkom. Ze wil afspreken maar ik heb daar

emdr valangst

EMDR valangst

EMDR valangst “Elsa, ik heb last van valangst. Twintig jaar geleden ben ik recht achteruit op het ijs gevallen. Ik had een flinke hersenschudding. Maar

Zoeken

Ontvang gratis het e-book Boost je Stofwisseling in een week

Complete gids naar herstel en eindelijk afvallen

Je gegevens zijn veilig bij ons. We sturen je eens in de zoveel tijd een informatieve nieuwsbrief

eBook-Boost-Je-Stofwisseling-OptimaalGezond