Natuurgeneeskundig praktijk​

Tel: 0641837321
Email: info@optimaalgezond.nu

Ken je lichaam

Ken je lichaam

Ken je lichaam en voorkom problemen

Mijn dochter was door de stress van een zware studie en daarnaast bijna full time werken aangekomen. Het gewicht paste niet meer bij hoe ze zich van binnen voelde dus nam ze maatregelen. We besloten samen dat ze voorlopig zou stoppen met werken en ik haar financieel wat meer zou ondersteunen. De stress viel weg en daardoor kon ze ook de overtollige kilo’s aanpakken. Ze kent haar lichaam goed en weet wat bij haar werkt om op een gezonde manier de kilo’s weer kwijt te raken.

Haar aanpak

Ze ging over op One Meal A day (OMAD). Een keer per dag maakte ze een volle salade voor zichzelf en de rest van de dag nam ze 2x een kopje koffie met havermelk. Technisch gesproken is dat geen OMAD omdat havermelk eigenlijk gewoon een eetmoment is. Maar voor haar werkt dat. Ze had geen honger en viel gestaag af naar het voor haar gewenste gewicht. Als ze met vrienden is eet en drinkt ze gewoon mee en de dag erna gaat ze weer terug naar haar versie van OMAD.

Mijn aanpak

Ook mijn lichaam doet het het beste op OMAD. Maar al tijden was die 2de maaltijd erin geslopen. Om een uur of 14 eet ik iets kleins en in de avond een grote maaltijd. Maar eigenlijk beviel me dat niet. Ik heb een gevoelige spijsvertering en overdag eten kost me energie. Mijn lichaam gaat ook meer vocht vasthouden als ik overdag eet.

Geinspireerd door mijn dochter trainde ik mezelf om weer terug te gaan naar OMAD. Mijn lichaam en geest waren gewend aan die 2de maaltijd dus dat is weer even omschakelen. Ook ik begon met overdag wat havermelk te drinken. Dat gaf net dat beetje verzadiging om de dag door te komen terwijl ik tegelijkertijd leerde om niet meer te eten. Dat drinken van die havermelk schuif ik dan steeds een uurtje verder op totdat het samenvalt met de avondmaaltijd. Nu eet en drink ik al vele jaren geen granen meer, dus ook geen havermelk. Havermelk bevat in verhouding ook best veel koolhydraten en ligt dus niet voor de hand.
En daar ging het dus mis. Ik luisterde niet naar mijn lichaam maar ging overnemen wat voor een ander werkt.

Dit is wat er gebeurde

Ik ging merken dat ik pijn in mijn lichaam kreeg. Hier en daar wat pijntjes, wat stijver. In het begin niet echt zorgwekkend maar het ging wel toenemen. De trap oplopen voelde ik meer. En vooral ’s ochtends bij het opstaan voelde ik me stijf en pijnlijk. Het idee van de sportschool begon naar de achtergrond te verschuiven. Mijn dagelijkse wandeling werd korter en zag ik meer tegenop. Mijn lichaam werd sneller moe. En dat terwijl OMAD me altijd heel veel energie geeft, dus het lag beslist niet aan minder eten.
Het duurde even voordat het kwartje viel en ik mezelf ging testen op havermelk.

En toen ging het snel

Eenmaal duidelijk dat havermelk en mijn lichaam geen goede combinatie is stopte ik meteen. Als iets niet goed is voor je lichaam gaat het plakken aan de darmwand. Ik nam 2 dagen oxypowder om de havermelk uit mijn darmen te halen.
Ik besloot om de knop meteen om te zetten en geen vervanging te zoeken. Drink nu overdag alleen water, koffie (wel met een beetje MCT poeder) en kruidenthee. Behoefte aan eten is vooral een mentale kwestie er zit genoeg energie in ons vet. Met die ene maaltijd per dag gaat het lichaam heel efficiënt om voor wat betreft de voedingsstoffen. Ik kom niets tekort.
De pijn verdween binnen 2 dagen.

Moraal van het verhaal

Ken je lichaam. Wat voor de een werkt, hoeft beslist niet te werken voor jou. Daar waar de een het goed doet op weinig koolhydraten doe jij het misschien beter op wat meer koolhydraten.
Sommige mensen kunnen best yoghurt of kaas eten. Jij misschien helemaal niet of zeer beperkt.
Een koekje bij de koffie kan het verschil zijn tussen je goed voelen of moe en ellendig.
Iedere dag een stuk wandelen kan voor jou effectiever zijn dan 5x per week naar de sportschool.
Drie maaltijden per dag is voor jouw lichaam misschien gewoon te veel.
Ken je lichaam en doe wat bij jouw lichaam past. Ongeacht wat een ander doet of zegt. Volg jouw weg en niet dat van een ander.

Is dit lastig voor je om te bepalen? Kom dan langs voor een consult dan kijken we er samen naar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Delen:

Meer Posts

Welk voordeel heeft jouw nadeel

Welk voordeel heeft jouw nadeel?

We hebben allemaal grote, en kleine dingen, in ons leven die behoorlijk anders zijn gelopen dan we hadden gedroomd. En soms zelfs echt traumatisch zijn.  Ik

Irritant gedrag

Irritant gedrag Het gedrag van andere mensen is soms lastig te begrijpen en soms ronduit irritant. We kunnen dan echt niet snappen waarom iemand zo

Grenzen aangeven

Grenzen aangeven Grenzen aangeven is voor erg veel mensen een lastig iets. Ergens in ons leven hebben we geleerd dat grenzen aangeven niet mag. Dat

Doelen halen

Doelen halen We hebben allemaal dingen die we willen in het leven. We hebben allemaal doelen die we willen halen. Het is niet voor niets

Zoeken

Ontvang gratis het e-book Boost je Stofwisseling in een week

Complete gids naar herstel en eindelijk afvallen

Je gegevens zijn veilig bij ons. We sturen je eens in de zoveel tijd een informatieve nieuwsbrief

eBook-Boost-Je-Stofwisseling-OptimaalGezond